Hjärtstartare i sommarstugan

Vår förening (sommarstugeområde) funderar på att skaffa hjärtstartare. Området är väldigt stort.
Vad rekommenderar ni för hjärtstartare och hur många behöver vi? Vår förening består av ca 129 hus.
Hjärtstartarna kan ju inte vara i någons hus utan den måste ju vara lättillgänglig för alla. Vad lämpar sig bäst då, ska vi köpa till ett skåp kanske? Hur kallt kan det vara för att man inte skall behöva ett värmeskåp?

Svar

Hej och tack för dina frågor!

Det kan nog behövas fler än en hjärtstartare om ni ska täcka upp behovet för ett stort tomtområde. Generellt sett bör man nå hjärtstartaren på någon minut från ett inträffat hjärtstopp. Om man kommer igång med hjärt- och lungräddning samt har en hjärtstartare till hands ökar chansen för överlevnad hos den drabbade med över 70%.

Hjärtstartaren har en arbetstemperatur på ca +10 grader och detta för att elektroderna ska hålla sig mjuka och smidiga och fästa ordentligt på bröstkorgen vid användning i skarpt läge. Det finns larmade skåp med värme för förvaring av hjärtstartare utomhus. Den modell vi rekommenderar är Lifepak CR2 Wifi som förutom många ovärderliga funktioner även är mycket tålig och har en hög IP-klass på 55 mot fukt och smuts.

Då du även skickat in en offertförfrågan till oss kommer det även svar på den med offert där även utomhusskåp finns med.

Hälsningar,
Maud Borg

HLR Konsulten Sverige AB
Vretenvägen 10
171 54 Solna