Köpa hjärtstartare

Vilken hjärtstartare ska jag köpa?

Köpa hjärtstartareNär du bestämt dig för att köpa hjärtstartare kan det lätt kännas som en djungel av olika märken och modeller. Hur vet du vilken modell som passar dig bäst och hur väljer du rätt? För att göra detta lättare för dig har vi sammanställt några tips och råd som vi brukar ge. Längst ner på sidan hittar du också vanliga frågor och svar om hjärtstartare som besökare på hemsidan har skickat in till oss.

Tips 1 – Låt miljön styra placering av hjärtstartare
Tips 2 – Utgå från användarna
Tips 3 – Driftskostnaden – viktig faktor vid köp av hjärtstartare
Tips 4 – Köp hjärtstartare tillsammans med HLR utbildning
Checklista vid köp av hjärtstartare
Frågor & svar

Vi rekommenderar alltid att du tittar igenom Svenska HLR-rådets rekommendationer. Detta för att kunna avgöra att en aktör är seriös, att produkterna är av hög kvalitet och att du kan lita på att hjärtstartaren är verkningsfull om det skulle krävas att den används. Vårt systerbolag HLR Konsulten har en webb-butik där du direkt kan köpa hjärtstartare.

Svenska HLR-rådets rekommendationer inför köp av hjärtstartare:

 • Följer hjärtstartaren Svenska HLR-rådets riktlinjer?
 • Har hjärtstartaren röstinstruktioner och en bruksanvisning på svenska?
 • Är hjärtstartaren och dess tillbehör CE-märkt?
 • Är hjärtstartaren enkel att använda och har den en hög driftsäkerhet?
 • Gör hjärtstartaren automatiska självtester och varnar om något är fel?
 • Tänk över ditt användningsområde; finns det behov av barnelektroder t.ex.?
 • Vad kostar hjärtstartaren? Ta hänsyn till inköpspris, driftskostnad och tillbehör som elektroder och batteri.
 • Hur ser garantin ut? Är det enkelt att skaffa nya elektroder? Kan hjärtstartaren uppgraderas till nya riktlinjer från Svenska HLR-rådet?
 • Ingår det, eller kan ni lägga till, hlr-utbildning och utbildning i hjärtstartaren i samband med köp?
 • Tänk på placering och utmärkning av hjärtstartaren. Skyltning och placering ska vara väl synlig.
 • Kom ihåg att registrera din/er hjärtstartare på www.hjartstartarregistret.se

Tips 1: Låt miljön styra placering av hjärtstartare

Om hjärtstartaren ska placeras i en bullrig miljö eller där potentiella användare har en hörselnedsättning är det bra om hjärtstartaren inte bara har röstinstruktioner, och också instruktioner via en tydlig display. Detta kan vara fallet i offentliga miljöer med mycket folk i rörelse, industrilokaler med bullrig ljudbild eller i miljöer där äldre människor vistas.

Hjärtstartarna på den svenska marknaden idag ger rösinstruktioner. Förutom detta är det alltså viktigt med tydliga visuella instruktioner. Två hjärtstartare som har detta är LIFEPAK CR2 och Zoll AED Plus som båda guidar användaren med text och bilder genom en tydlig display.

Ska hjärtstartaren placeras inomhus eller utomhus?

Du bör vi det här laget veta (eller åtminstone funderat över) om hjärtstartare ska placeras inomhus eller utomhus. Om hjärtstartaren kommer placeras utomhus bör du förvara den i ett väggskåp, men du bör också välja en hjärtstartare med hög IP-värde.

IP-värdet beskriver hur väl en hjärtstartare står emot smuts/damm och väta. Den första siffran indikerar smuts/damm, den andra indikerar väta. Här finns bland annat hjärtstartarna: Heartsine Samaritan PAD 500 med IP 56 och LIFEPAK CR2 med IP 55.

Tips 2: Utgå från användarna

Om hjärtstartaren kommer att placeras i en avgränsad miljö, som ett kontor, hem eller förening där personerna som rör sig i lokalerna redan kan hjärt-lungräddning (HLR) eller planerar att ha gått en kurs i hur hjärtstartare och hjärt-lungräddning fungerar, är det möjligt att välja en mer ”avskalad” modell som passar vana användare, t.ex LIFEPAK CR Plus.

Om hjärtstartare kommer att placeras i en offentlig miljö där många olika människor rör sig, som en skola, galleria eller liknande, är det sannolikt att flera av dessa personer inte vet hur hjärt-lungräddning (HLR) går till eller hur hjärtstartare fungerar.

I så fall är det bra om hjärtstartaren är så pass enkel att använda, men avancerad i sina funktioner att den kan guida även den mest ovana användaren genom en livräddande insats. Vissa hjärtstartare kan t.ex. hjälpa användaren att hålla takten på bröstkompressionerna via en metronom och ge röstinstruktioner om huruvida bröstkompressionerna behöver förändras på något sätt, t.ex. att de säger åt användare att trycka hårdare.

Av de hjärtstartare som du ser i jämförelsen nedan är det bara Zoll AED Plus som har en adaptiv metronom. Det betyder att den successivt kan höja eller sänka tempot på bröstkompressionerna efter takten som livräddaren håller, för att nå den optimala takten (100 bröstkompressioner i minuten).

Nedan är fyra modeller som är utrustade med metronom

Modell Philips HeartStart HS1 Heartsine Samaritan PAD 500 Zoll AED Plus Lifepak CR 2
Metronom Ja Ja Ja Ja
Adaptiv metronom Nej Nej Ja Nej
HLR-stöd Nej Nej Ja Ja

Tips 3: Driftkostnaden – viktig faktor vid köp av hjärtstartare

Priset är i allra högsta grad beroende på de funktioner hjärtstartaren har. En dyrare hjärtstartare har fler och mer avancerade funktioner helt enkelt. Men förutom köpesumman bör du ta hänsyn till driftskostnaden. Så småningom kommer du behöva byta både elektroder och batterier. Titta på den beräknade driftskostnaden i tabellen nedan för några vanliga hjärtstartare, se hur det kan variera mellan 2000-6000 kr.


 Modell

Zoll AED Plus

Philips HeartStart HS1

Lifepak CR Plus

Heartsine Samaritan PAD 500

Lifepak CR 2

Hållbarhet elektrod

5 år

2 år

2 år

4 år

4 år

Stand-by tid för batteri

5 år

4 år

2 år

4 år

4 år

Garanti

7 år

8 år

8 år

7 år

8 år

Driftskostnad***

Låg (~ 2200 kr)

Hög (~ 6000 kr)

Hög (~ 6000 kr)

Medel (~ 4000 kr)

 Medel (~ 5000 kr)

***Driftskostnad har beräknats utifrån extra batterier och elektroder som behövs under en 10 års period.

Tips 4: Köp hjärtstartare tillsammans med HLR utbildning

Att köpa en hjärtstartare är jättebra, men det är ännu bättre om de som rör sig i lokalerna/miljön där hjärtstartaren ska placeras vet hur hjärt-lungräddning och hjärtstartaren fungerar. Hör med återförsäljare av hjärtstartare om du kan få ett paketpris på både hjärtstartare och HLR-utbildning. I en sådan kurs får du göra praktiska övningar i hur hjärt-lungräddning och använda övningshjärtstartare Rekommendationen är att gå en repetitionsutbildning varje år.

Få en kostnadsfri offert Jämför hjärtstartare här

Checklista vid köp av hjärtstartare

Dina behov är som sagt viktiga när du ska bestämma dig för att köpa hjärtstartare. Nedan hittar du en checklista på frågor och saker vi rekommenderar att du ser till att få med när du väljer ett märke och modell:

 1. Finns det tydliga symboler som instruerar och förklarar hur du ska använda hjärtstartaren?
 2. Har hjärtstartaren ett HLR stöd som hjälper till att hålla takten och mäter djupet på bröstkompressionerna?
 3. Hur lång är stand-by tiden på elektroder och batterier?
 4. Är elektroderna enkla att sätta på?
 5. Ska hjärtstartaren sitta i bullrig miljö? Då kan det vara bra med en display som också visar textmeddelanden eller bilder.
 6. Ska den sitta på kontor eller vara mobil? Ska den vara mobil är det bra att den är liten, lätt och smidig och stryktålig.
 7. Utför hjärtstartaren kontinuerliga självtester, så att du vet att den fungerar när den ska användas?
 8. Följer det med sax, ansiktsmask, rakhyvel, torkduk etc.?

Frågor & svar inför köp av hjärtstartare

Frågor & svar

Läs alla frågor

HLR Konsulten Sverige AB
Vretenvägen 10
171 54 Solna